13 Paardvriendelijke manieren om rekening te houden met jouw rijpaard

Het is een lastige realisatie voor veel mensen: paarden houden niet altijd van bereden worden, en ze zijn er zeker niet voor gemaakt. Maar rijden is niet onmogelijk! Sterker nog, we kunnen het leuk maken door rekening te houden met het welzijn van ons paard. In deze blog deel ik 13 manieren om rijden voor je paard aangenamer en veiliger te maken.


1. Zorg voor passend tuig

Het spreekt voor zich dat tuig goed moet zitten. Hiermee voorkom je pijn, ongemak en stress, en zorg je dat je paard geen negatieve associaties ontwikkelt met cues of training.

Als R+ trainer begin je met het shapen van gedrag voordat je er een cue aan koppelt. Dit geldt ook voor tactiele cues. Denk bijvoorbeeld aan een lichte teugelhulp die zegt: “Doe dit, want daaaan 😍” in plaats van “Doe dit, of anders... 😤”. Kies daarom voor een hoofdstel dat heerlijk comfortabel zit, zodat je paard jouw hulp als een fijne aanwijzing ervaart.



2. Gebruik een opstapblok

Opstijgen vanaf de grond is verleden tijd. Het trekt alles scheef, is oncomfortabel voor je paard en verhoogt het risico op blessures. Een stevig opstapblok zorgt voor meer balans en comfort, en is veiliger voor jullie allebei. Leer je paard netjes inparkeren bij het opstapblok, en jullie zijn klaar voor een goede start!

Meer weten? Lees ons blog: Opstapblokken – waarom je ze altijd moet gebruiken.


3. Wacht tot je paard oud genoeg is

Paarden hebben tijd nodig om fysiek en mentaal volledig te groeien. Afhankelijk van het ras en de grootte is het verstandig om te wachten tot je paard 5 à 7 jaar oud is voordat je begint met rijwerk. Vroeg beginnen vergroot het risico op peesproblemen, rugklachten en andere blessures. Geef je paard de tijd die het nodig heeft om sterk en gezond te worden.


4. Doe veel voorbereidend grondwerk

De eerste jaren zijn perfect voor het aanleren van nuttige en leuke vaardigheden. Hoe beter iets op de grond gaat, hoe makkelijker het onder het zadel wordt. Een leuke tussenstap is het gebruik van een waterbag: een met water gevulde zak die je aan de singel vastmaakt. Dit helpt je paard wennen aan het dragen van gewicht, zonder meteen een ruiter op zijn rug.


5. Singel rustig aan

Een te snel of strak aangesingelde singel kan pijn veroorzaken en leidt vaak tot singelnijd. Kies voor een anatomische singel die goed past en neem de tijd om deze langzaam en gelijkmatig aan te trekken. Gebruik een startbutton om je paard controle te geven over het proces. Heeft je paard al singelnijd? Stop dan tijdelijk met rijden en gebruik een DS+CC-protocol om het singelen opnieuw positief te introduceren.



6. Laat je paard aangeven wanneer je mag opstijgen

Controle is een primaire bekrachtiger. Door je paard controle te geven over het opstijgen, bijvoorbeeld via een startbutton bij het opstapblok, maak je het rijden een samenwerking. Dit verhoogt niet alleen het welzijn van je paard, maar versterkt ook jullie band. Wil je hier meer over leren? Bekijk ons blog: Het opstapblok als start- en stopbutton.


7. Geef alternatieven onder het zadel

Net als tijdens grondwerk is het belangrijk om je paard onder het zadel keuzevrijheid te bieden. Werk bijvoorbeeld met pauzestations of een opt-out gedrag zoals op een mat gaan staan. Dit geeft je paard een duidelijke manier om aan te geven wat hij wil.


8. Ga lekker naar buiten

Naar buiten rijden biedt snelheid, rechte lijnen en verrijking in overvloed. Begin met wandelen aan de hand of aan de fiets voordat je erop stapt. Zo help je je paard wennen aan verschillende ondergronden en omgevingen.


9. Houd je ritten kort

Kortere ritten zorgen ervoor dat je paard niet overbelast raakt en eindigen op een positieve noot. Zeker tijdens de opbouwfase is het belangrijk om sessies kort te houden en slechts één criterium tegelijk te trainen.


10. Werk beloningsgericht

Door gebruik te maken van positieve bekrachtiging zoals voerbeloningen, kriebels en gedragskettingen, maak je rijden leuk en motiverend. Dit verbetert niet alleen de prestaties van je paard, maar ook jullie relatie.


11. Werk met doelen en spellen

Maak het rijden boeiender door doelgericht te trainen. Werk bijvoorbeeld met targets of gamification om jouw training een speels en uitdagend element te geven. Dit houdt het leuk en duidelijk voor jullie allebei.


12. Investeer in ruiterfitness

Een fitte ruiter is een betere ruiter. Yoga, core-training of zelfs ademhalingsoefeningen helpen je om een stabiele en ontspannen partner te zijn voor je paard. Zoals Bob Bailey ooit zei: 

“Training often fails because people expect too much of the animal and too little of themselves.”



13. Houd rekening met de omstandigheden

Train het paard van vandaag. Heeft je paard een off-day? Is het weer ongunstig of is het druk op stal? Pas je verwachtingen aan en werk met een flexibel plan. Zorg dat je altijd een back-up plan hebt.


Tot slot

Als je dit hele blog hebt gelezen, ben jij duidelijk begaan met het welzijn van je paard. Geweldig! Onthoud dat je paard altijd gelijk heeft – zijn feedback is jouw leerproces. Heb jij nog meer manieren om rekening te houden met je paard? Laat het weten in de reacties!


Benieuwd naar meer tips of begeleiding? Neem contact op voor begeleiding of bekijk onze praktijkboeken.